Bruket blev ruinerat, kvar står en ruin…

För den som är det minsta intresserad av svensk historia kan jag rekommendera en resa till Bergslagen. Här kan man se rester av det som en gång var vårt stolta lands framgångsrika gruvområde nummer ett. Vi har rest från by till by och sett massor av skyltar som minner om fornstora dagar. Det är muséer, hyttor och gruvområden lite överallt. Just idag besökte vi dock ett gammalt bruk, nämligen det i Fredriksberg, några mil nordväst om Grängesberg. Väl framme svängde vi ner vid samhällets samlingspunkt, Mixerian, och körde några hundra meter till. Där mötte oss en mäktig syn, Fredriksbergs Bruk, en tegelborg med hög skorsten och enorma huskroppar. Det byggdes som pappersbruk men på slutet fanns här ett företag som tillverkade tapeter.

Fredriksberg ext

Fredriksbergs Bruk i sydvästra Dalarna, en enorm ruin. Att riva den kostar massor av stålar så därför står den där, tom och övergiven. Ett eldorado för Urban Explorers, paintball-utövare och andra spänningssökande grupper.

Vårt arbete med dokumentären om glömda platser går vidare. Katarina, Janne Jörnmark och jag tillbringar några dagar i Bergslagen för att dokumentera tomma bostadshus, övergivna fabriker och liknande. Det är ett oerhört intressant arbete, det finns mycket att lära om dagens Sverige genom att besöka dessa platser. Genom att dyka ner i bruksorternas historia och avläsa befolkningsstrukturen genom åren är det lättare att förstå varför så många affärer läggs ner i småorterna eller varför bensinbolagen hellre slår igen sina mackar. Sverige håller på att byta ansikte.

hissdörrar

Förfall kan vara oerhört vackert. Som när en flagnad hissdörr möter vattensamling med mossa i kanten och någon målat gammal kommunistsymbol på väggen…

skylt vid hiss

Bredvid en annan hiss i bruket sitter denna fantastiska skylt med hälsning från Elektriska Avdelningen vid bruket…

Vi har också träffat två killar från Borlänge, Anders och Kristofer som båda är hängivna s.k. Urban Explorers, människor som gillar att leta upp övergivna platser eller hus för att dokumentera dem och kanske fly tillbaks i tiden en stund. Det finns en schysst, oskriven regel som dessa använder sig av: ….  Ta bara fotografier, lämna bara fotspår.

rum m gardin

Ett litet kontorsrum med rester av en gardin. Kanske satt här en revisor eller ingenjör och utförde sina sysslor för bruket? Idag är det en ruin, om än välbevarad.

Innan bruket helt övergavs fanns där ett företag som tillverkade tapeter. I ett av husen kan man se sköna lämningar av den rörelsen. På väggarna sitter rätt många olika mönstertapeter, förmodligen för att visa presumtiva kunder vad man kunde prestera.

tapet m kabel

Någon har snott eldosan. Men tapeten finns kvar. De flesta av mönstren ser ut att vara från 70-talet.

Detta inlägg publicerades i Dokumentärer & K-special. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Bruket blev ruinerat, kvar står en ruin…

  1. Jan J. skriver:

    Kul att ses i veckan. Snygga bilder. Hör gärna av dig om du har vägarna runt Gbg.

  2. Elin skriver:

    Hej!
    Jag undrar om jag får låna bilden på tapeten av dig till min blogg för att kolla om det är någon som vet om man kan få tag på den eller om det finns någon liknande?

    Hälsningar Elin

    • svenokey skriver:

      Hej Elin!

      Det går för sig att låna min bild, men bra om du då också
      anger vem som fotograferat (= Sven-Åke Visén).

      M.v.h. SvenOkey 🙂

  3. Elin skriver:

    Tack! va snällt! Såklart jag gör!

  4. Johan skriver:

    Hej,

    Vilken intressant blogg! Ser fram emot programmet ikväll 🙂

    Mvh Johan

Lämna en kommentar